Reistrends en bestemmingen 2016

Cherry LAB

Wat worden de trends op reisgebied 2016? Dinsdag 12 januari 2016 presenteerde travel trendwatcher Tessa aan de Stegge traditiegetrouw tijdens de Vakantiebeurs dé top 10 trends voor 2016. Het nieuwe jaar draait om ervaringen i.p.v. bezittingen, spontaniteit, ‘instant’ op reis gaan en sociale status. We willen hoe dan ook ontsnappen uit het 24/7 geconditioneerde leven, maakt niet uit waarheen. Afgetrapt werd met de trend Collect Memories, die aangeeft dat reizen niet meer gaat om de bestemming, maar om de beleving. De trend Solo + behelst dat Solo reizen zoveel meer is dan er alleen op uittrekken, het draait bij Solo + zelfs om de anderen die je tegenkomt! Do it Peer gaat uit van het belang van reizen met gelijkgestemden. Ze steunen elkaar met crowdfundingcampagnes om op reis te gaan, lenen spullen aan elkaar, overnachten bij elkaar en leiden elkaar rond voor een local experience. Mystery Me brengt de spontaniteit terug in reizen, terwijl No Size Fits All personalisatie naar een nieuwe hoogte brengt. All INclusive is passé en All EXclusive voert de boventoon. Wat worden de Under the Radar-bestemmingen waar je nog heen kunt zonder hutje mutje met toeristen op een plek te zijn? Groen en verantwoord reizen wordt cool in 2016, terwijl steeds meer reizigers zelf (een gedeelte) van hun reis regelen. Wie komt ze niet tegen onderweg? De Digital Nomads zijn te herkennen aan hun compacte camera’s en wearable technology. Geen zin in digitaal? Laat je dan navigeren door de sterren, stap op de bonnefooi in de auto en ga ‘On the Road’. Tessa aan de Stegge tipt zelf Iran als dé bestemming voor 2016 en raadpleegde andere experts om een top 10 compleet te maken. Van Chicago tot Botswana.

 1. Collect Memories

Collect Memories draait om het sparen van mooie herinneringen op reis. Om zoveel mogelijk nieuwe ervaringen op te doen gaan reizigers vaker en korter op reis. Nederland is het festivalland bij uitstek en short ski vakanties zijn populair. Apps en nieuwe reisorganisaties haken hier op in. In een luxe hotel slaap je voor de helft via de community Secret Escapes. Op het nieuwe platform TradeYourTrip verkoop je een pakketreis door.

 1. Solo +

Durf jij het aan? Alleen op reis zonder een reisorganisatie? Er zijn steeds meer eenpersoonshuishoudens en alleen op reis gaan is een mooie manier om jezelf te leren kennen. Solo + staat niet alleen voor jezelf beter leren kennen, maar ook op reis gaan met het doel anderen te leren kennen. Dit kan spontaan gebeuren, maar ontmoetingen met anderen kunnen ook online worden geregeld. Ga dus alleen, maar regel vooraf alvast wat nieuwe mensen die je gaat ontmoeten via apps zoals Penroads of Tripr; social apps waarbij je vooraf of real-time peers kunt zoeken om activiteiten mee te doen of mee te reizen. Uit onderzoek van de Vakantiebeurs en trendwatcher Tessa aan de Stegge blijkt dat de helft van de ondervraagden al eens alleen op reis is geweest, de helft daarvan had destijds een partner. Een kwart geeft aan eigenlijk liever alleen op vakantie te willen gaan. Meer dan de helft van die groep geeft aan dat zij dan hele andere dingen zouden doen op vakantie. Ze zouden zelfs kiezen voor een ander type vakantie en andere activiteiten op vakantie ondernemen.

 1. Do it Peer

Gelijkgestemden worden in 2016 leidend voor het bepalen van de bestemming van je reis, de accommodatie en wat je gaat doen. Al vooraf kun je met ze in contact komen om plannen te smeden, om elkaar te helpen een reis te financieren zoals op Fortua, om elkaars spullen te lenen via Make it Travel of om kennis uit te wisselen op Gigrove. Via (het nog te lanceren) Myguide kun je anderen rondleiden en op Pandabed slaap je bij een peer met dezelfde culturele achtergrond. Reviews en inspiratieblogs nemen nog een belangrijkere rol in 2016.

 1. Mystery Me

Mystery Me brengt het verrassingselement en dus de spontaniteit terug in reizen. Op Trveler leg je elke maand een bedrag opzij en wordt voor jou bepaald waar je heen gaat vier keer per jaar. Met blind break organisatie srprs.me krijg je pas op het laatste moment te horen waar de reis naartoe gaat. Dus pas als je op het vliegveld bent, of als je met de auto bij een centraal punt aankomt, indien je een blind roadtrip hebt geboekt. Bij vliegapps als Kayak is de bestemming onbelangrijk, maar krijg je tips op basis van de gewenste temperatuur, activiteiten die je wilt ondernemen, hoe lang je maximaal in het vliegtuig wilt zitten of je budget.

 1. No Size Fits All

Reizigers willen maatwerk. No size fits all! Toen de Italiaanse vliegmaatschappij TAM campagne voerde met een gepersonaliseerd ‘own board’-magazine gebaseerd op het sociale profiel van de lezers, werd dit door alle passagiers meegenomen en gelezen. Met de Transavia Entertainment App kun je vooraf bepalen welke films je in het vliegtuig gaat kijken en op AirGrub bestel je jouw eten op het vliegveld op maat in plaats van afhankelijk te zijn van het inflight aanbod.

 1. Under the Radar

Weleens overwogen Iran te bezoeken? Ben je in het luxe Dar Azawad Camp geweest in de woestijn? Misschien ooit de Tsaatan’s tegengekomen op hun rendieren in Mongolië? Under the radar bestemmingen en activiteiten zijn de uitgelezen kans voor een originele reis. Je wilt jezelf immers niet vinden tussen alle toeristen die gewoon ‘op vakantie’ zijn in plaats van reizen. En daar zijn er steeds meer van nu de middenklassen van opkomende economieën groter worden in aantallen. Waar ga jij Under the Radar in 2016?

 1. It’s Cool to be Green

Groen is cool! In het nieuwe jaar profileren reizigers zich door gezond en verantwoord te reizen. Enerzijds verblijven ze in gecertificeerde accommodaties, terwijl ze anderzijds in geld, middelen en natura bijdragen aan de plek waar ze verblijven en de community aldaar. Een groene stedelijke bestemming is Portland, in de natuur heeft onder andere Costa Rica vele ecolodges. Natuurlijk speelt ook groen transport een rol in bij de statusverwerving van de nieuwe reiziger en worden er zelfs zonnepanelen op backpacks geplaatst door Voltaic Systems.

 1. All Exclusive

All Exclusive staat voor mix en match. Tessa aan de Stegge ziet dat traditionele vakanties die alleen luxueus of alleen op de natuur zijn gericht vervagen. Op Alltherooms kunnen reizigers gratis accommodaties zoeken, maar ook de meest luxueuze. Tijdens één trip wordt er soms bij (online) vrienden overnacht en de andere keer in een poshtel. Ga liftend naar een stad, maar eet in een Michelin sterrestaurant.

 1. Digital Nomads

Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn wearable technology! Bij de trend Digital Nomads draait alles om lifelogging: het (automatisch) vastleggen van een reis. Polarsteps is een online foto- en routedagboek. Flightradar24 post op jouw sociale media wanneer je aan het vliegen bent. Olioclip is een handige clip die je op je smartphone kunt aansluiten voor kwaliteitsfoto’s. De app Camera Restricta voorkomt dat je een clichéfoto gaat maken door een rood kruis in beeld te tonen.

 1. Op de bonnefooi

Als je op de bonnefooi gaat wordt technologie even vergeten, de navigatie gaat uit en je ziet wel waar de reis je brengt. Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe. Op de bonnefooi dus. Caravanity zette de trend om met een ‘gepimpte’ caravan op pad te gaan. Op Hipcamp vind je vast een plekje om te kamperen op land bij de boer. Met de Sealander vaar je zo off road het water in. Voor de milieubewuste roadtripper: Tesla voorziet in superchargers bij bestemmingen die ver van elkaar afliggen on the road, waaronder accommodaties die via AirBnB te boeken zijn. Get lost!

10 BESTEMMINGEN VOOR 2016
Wat is hot in 2016? Trendwatcher Tessa aan de Stegge tipt Iran als dé bestemming voor 2016 en raadpleegde andere experts welke bestemmingen of steden must visits zijn:

 1. Vakantiebeurs – Rianne Romijn – Cornwall

“Cornwall is het Nieuw Zeeland van Europa: overweldigende natuur, mooie stranden, dynamische ruige kustpaden (voor eindeloze trailruns) en hippe restaurants in authentieke plaatsjes. En niet te vergeten: zeer hippe accommodaties (zoals omgebouwde zeecontainers).”

 1. De Volkskrant – Noël van Bemmel – Chicago

“Na de ijzige winter, vieren Chicagoans uitbundig hun zwoele zomer. Aan bistrotafeltjes op straat, op de brede stadsstranden en op hele hoge dakterrassen. De derde stad  van de VS wil af van haar imago als ongure gangsterstad. Chicago is juist warm, vriendelijk en fijnzinnig.”

 1. Lonely Planet – Botswana

“Wild Africa at its best with some of the greatest wildlife spectacles on Earth, from elephants and antelopes, to big cats and African wild dogs. The Okavango Delta and Kalahari desert are both iconic African landscapes and vast stretches of wilderness.”

 1. Reiz& magazine – Matthijs de winter – Cuba

“Ga nu. Het land staat al met een slipper in een nieuw tijdperk. Alles waarin het land nu afwijkt kan straks verdwenen zijn. Veramerikanisering ligt op de loer. Nu kun je nog wifiloos bij Cubanen thuis eten en slapen, en genieten van muziek, natuur, stranden en sigaren.”

 1. National Geographic Traveler – Paul Rômer – Ljubljana

“Ljubljana is verkozen tot Groene Hoofdstad van Europa. Van een stad die dreigde dicht te slibben door te veel auto’s ontwikkelde Ljubljana zich tot een milieu- en fietsvriendelijke gemeente, met hippe bars en prachtige historische architectuur. Zie de stad als een mix van Praag en Wenen.”

 1. Whatabouther.nl – Laura Coolen – Nepal

“Nepal vecht. Ze staan met open armen en een warm hart te wachten. Het is één van de mooiste landen waar ik ben geweest en heeft zoveel te bieden, van levendige steden vol cultuur tot de Himalaya, van ongerepte natuur tot de meest gastvrije en lieve bevolking ooit, kleurrijke festivals en heerlijk eten, avontuurlijke must-do’s en onontdekte regio’s.”

 1. ANVR – Frank Oostdam – Bilbao

Bilbao in Baskenland is uit de as verrezen en nu de perfecte citytrip. Bilboa heeft de hoogste dichtheid van sterrenrestaurants en is de tapashemel voor de liefhebber. Als je even uit de stad wil ontsnappen biedt Baskenland heel veel: hiken, cultuur, prachtige kust en visser plaatsjes en veel, heel veel rioja.”

 1. Conde Nast Traveler – Myanmar, Merqui archipel

“Tourism to Myanmar is already on a meteoric rise—and the political situation seems to be improving by the day—meaning Myanmar is once again a trending destination.”

 1. TravMagazine – Theo de Reus – Belfast

“De meeste mensen kennen Belfast van de burgeroorlog die Noord-Ierland tussen 1966 en 1998 in zijn greep hield en die tegenwoordig eufemistisch wordt aangeduid als The Troubles. Belfast is de geboorteplaats van de Titanic, terwijl de omgeving van de stad als decor diende voor de tv-serie Game of Thrones. In Belfast is het elke avond zaterdagavond.”

 1. Cherry LAB – Tessa aan de Stegge – Iran

Iran opent je hart. De highlight van dit land is de bevolking. De meest warme, geïnteresseerde en directe mensen die ik ooit ben tegengekomen. Sinds kort kun je het land in met een visum upon arrival, dus waar wacht je op?