Travel Hero: Yin Koningin

Fatma Yin Koningin Cherry LAB

Cherry LAB’s passie voor time well spent kent geen grenzen! Niet alleen worden we geïnspireerd door onze eigen belevingen, favoriete gadgets en bijzondere plekken, maar juist ook door de unieke verhalen van globetrotters en mensen met een missie. Daarom zetten we regelmatig een nieuwe Hero in de schijnwerpers! Hero’s van overal ter wereld en natuurlijk onze helden uit eigen land. Maybe you are next!

Een acteercarrière, een plekje aan tafel bij toenmalige start-up en huidige international WeTransfer, een  verhuizing naar Amerika om WeTransfer ook daar op de kaart te zetten; hard werken was de norm van Fatma Genç tot een reis naar Bali haar liet inzien dat balans in het leven het grootste goed is. Yin versus Yang. Fatma bundelde haar ervaringen, tips en theorieën in het boekje Yin Koningin – van zweven naar leven, waarmee ze naar onze mening een inspiratiebron voor menig mens vormt! Om die reden (en omdat haar eerste Yin Koningin event binnenkort op Bali plaatsvindt) is zij onze nieuwste Travel Hero.

1. Wat maakt je tot een ware held?

Ik zou het om willen draaien. Wat mij echt vrouw of mens maakt is dat ik continue op zoek ben en daar mijn eigen kracht uit haal. Omdat ik door allerlei soorten industrieën heb mogen worstelen, jeugdpolitiek, theater en film, start-ups en de creatieve industrie in het algemeen ben ik geobsedeerd door de invloed van media op de mensheid. Nu we als mens eigenlijk voor 50% onszelf profileren door de media is die impact groter dan het ooit is geweest. En daar probeer ik weer op onderzoek uit te gaan naar mijn juiste balans, inclusief ups en downs. Wanneer ik jaloersmakende beelden zie van iemand op reis – boek ik dan zelf een ticket of besluit ik om mijn telefoon even te laten voor wat het is? Die gedachtenkronkels deel ik dan ook graag op mijn social media, mijn eerste 10 youtube filmpjes en ook in mijn boekje Yin Koningin.

2.Wat is de drijfveer achter Yin Koningin en wat wil je bereiken?

Zolang ik mij kan herinneren heb ik een drive, waarvan ik eigenlijk niet weet welke richting deze op wilt. Ooit heb ik me ingezet voor allerlei soorten jeugdinitiatieven op regionaal en landelijk niveau. De theaterwereld ben ik ingerold en zo heb ik 15 jaar tussen het studeren en zoeken door kunnen leven van mijn acteercarriere. Maar omdat de meeste castings die ik deed waren voor rollen waarbij de afkomst van het karakter een grotere rol speelde dan mijn acteerkunsten ben ik me bezig gaan houden met de rol van media en de cultuur in de westerse maatschappij.
Tijdens mijn studie aan de UvA zocht ik naar een relevante bijbaan en zo kwam ik terecht bij start-up WeTransfer. Hier schoof ik aan een tafel van 7 en mocht ik me bemoeien met alle communicatie. Van de kunstcuratie tot aan PR  heb ik me vijf jaar lang vast weten te houden aan wat eerdere een tijdelijk project zou zijn. November vorig jaar besloot ik dat het bedrijf best wel verder zou kunnen zonder mij, 80 man later.
Zodra ik in de taxi onderweg was van mijn ex-werk naar mijn huis (ik voelde me te emotioneel om te fietsen) voelde ik diep in mij een gevoel dat het allemaal goed was en dat ik nu de ruimte had om naar binnen te keren. Voor iets groters dan wat ik de afgelopen tijd had gedaan. Ik besefte dat ik mezelf vrij lang had weggecijferd en dat ik vooral in dienst van het grotere geheel bezig was – zonder mijn eigen gedachtegoed daarin te representeren. Maar ik had zó veel toe te voegen – ik had inmiddels 150 samenwerkingen opgezet met allerlei creatieve agentschappen, platformen, websites. En hierdoor zag ik dat er zoveel mensen zoals ik waren, die zichzelf aan het voorbij gaan waren.
Met dit besef boekte ik een ticket naar Bali, om daar alleen op reis te gaan met mezelf en mijn backpack. Tijdens deze reis besloot ik alles van me af te schrijven inclusief rood en roze gearceerde zinnen met tips en tricks. In mijn achterhoofd wist ik dat ik die lessen nodig zou hebben op de momenten dat ik mezelf weer aan het verliezen was in mijn werk, mijn relatie, de chaos van de drukte en prestatie. Uiteindelijk heb ik dit gebundeld tot het boekje Yin Koningin – een dun boekje met korte verhaaltjes, theorie en tips voor momenten dat je balans nodig hebt in een maatschappij gedreven door succes en prestatie. Een dun boekje want in tijden van chaos vind ik het zelf zo zwaar om een psychologische pil te lezen.

 3. Wat is tot nu toe het hoogtepunt uit je carrière?

 Het schrijven van mijn boekje na een lange tijd van hard werken aan mijzelf, het ontwikkelen van een totaal nieuwe missie en daarin gezien worden door fantastische mensen. Op het moment dat ik puur voor mijzelf koos en mijn diepste idealen, niet voor externe bevestiging zoals carrière, inkomen, succes, werd ik gehoord en gezien door zoveel mensen. Doordat men geïnteresseerd was in mijn verhaal en daardoor geïnspireerd raakte ontving ik weer duizend procent energie. Een prachtige opwaartse spiraal waarin ik met de dames van 10DAYS in gesprek raakte en zij mij hebben geholpen om Yin Koningin tot realiteit te maken.

In ander nieuws, heeft een project waaraan ik heb gewerkt (DearDTLA) ook ooit een SIA prijs gewonnen voor creativiteit en experimenten binnen advertising&art. Ook iets om erg trots op te zijn, daar het een idee was wat ik van concept tot uitvoering heb mogen begeleiden.

4. Wat kunnen we binnenkort nog van jou verwachten?

Het lijkt me erg leuk om door te werken op het concept van Yin Koningin. We leven al langere tijd in een yang-georienteerde maatschappij waarbij we, lijkt het, moeten streven een girl boss te moeten zijn. Ik begrijp dat het belangrijk is voor de emancipatie en dat Neelie Kroes adviseert dat we fulltime moeten werken als we als vrouw aan de top moeten staan. Maar het mannelijke overheerst echt al heel erg in het dagelijkse leven – moeten we juist niet het vrouwelijke omarmen en de liefde groter maken voor ons allemaal? Leren dat we mogen huilen op de werkvloer, of tenminste mogen uiten dat we effe een dag niet lekker in ons vel zitten? Of nog belangrijker, leren uiten dat we best tegen die seksistische opmerkingen op mogen komen in plaats van het lachend weg te wuiven omdat het toch maar een grapje is?
Ik zal dat via blogposts doen, nog meer filmpjes, evenementen organiseren (binnenkort een Yin Koningin event op Bali) en nog meer samenwerkingen met de start-ups die ik help met merkpositionering. Mijn missie is vooral het Yin-effect toe te passen op alles wat ik zal gaan doen. Inner connect. Outer control.